Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2010 13:08 - Кореспондентният шах – чудесен метод за израстването на младите
Автор: vinaver Категория: Спорт   
Прочетен: 494 Коментари: 0 Гласове:
1



С треньорска дейност се занимавам вече 7-8 години, като винаги съм се старал да търся баланса, универсалния метод, който да бъде максимално полезен и ефективен за моите възпитаници. Опитвал съм се да намеря полезната процентна сплав между дебют, мителшпил и ендшпил. Разбира се, стигнал съм до някакви изводи, но те едва ли се меродавни.
Целта на настоящата ми статия е да запозная читателите ни (най-вече по-младите) с един "вид" шах, един "метод" на тренировка, който през последните две години намирам за особено полезен.
С кореспондентен шах се занимавам от 2007 година и въпреки скромната си все още практика, вече усещам ползите. Не играя активно практически шах и не мога да се похваля с кой знае какви успехи като юноша. Нито пък имам някакви амбиции. Ползите и удоволствието обаче, които изпитах от кореспондентния шах, могат да се сравнят само с ентусиазма ми, когато бях на 11-12 години.
Та, какви са ползите, които младите шахматисти могат да усетят, ако се занимават с кореспондентен шах.
Първо: По време на целия си тренировъчен процес, при добро желание и сериозно отношение, ще имате около 15-20 партии (това е оптималната според мен брйка, за да играете качествен шах), които ще играете едновременно в продължение на година, година и половина. С какво ще ви помогне това? Ще имате възможност „в движение” ежедневно да подлагате на анализ и оценка позиции, които текат в момента. Ще имате възможност да избирате планове, да ги отхвърляте, да опровергавате противника си, треньора си, та дори и историята!
Второ: Ще можете да добиете безценен опит в дебюти, които имате намерение да превърнете във ваши основни оръжия. Ще ви се наложи да се запознавате по-детайлно и задълбочено с идеите на даден вариант, да разгледате повече партии, да отхвърлите или да опитате да приложите идея от преди век примерно. Или пък съвсем нова.
Трето: Ще ви се наложи да анализирате партиите си с най-добрите модули (Rybka, Fritz, Zappa Mexico, Hiarcs и т.н.). В момента голяма част от младите шахматисти сляпо вярват на "машините". Много често ми се случва да чуя израза "Рибката каза" или нещо от тоя род. До колко трябва да се вярва на анализаторските програми и до колко не, е дълга и интересна тема. Може би скоро ще напиша статия и по този въпрос, но сега говорим за друго. Когато ви се налага ежедневно да работите с гореспоменатите програми, ще усетите кога можете да им вярвате и кога не. Ще намерите баланса между чисто човешката мисъл и компютърния анализ. Ще видите, че анализаторите понякога ви предлагат безумни неща, които ви водят директно към загуба. Ще усетите обаче, как "машините" опровергават доста идеи и варианти, които години наред са били смятани за основни и задължителни. Ще видите как в един момент ще изпитате удоволствие от съчетанието "знанията от старите книжки + разумния анализ с Рибката". Преди няколко месеца ми се наложи да играя топовен ендшпил. Повярвайте ми, не успях да намеря дори подобен завършек в дебелите книги за еднотоповни окончания. От друга страна, анализаторските модули не са най-добрият ви помощник в ендшпила, освен ако няма дълъг форсиран вариант. Ако имате нужната шахматна основа, т.е. ако имате претенции, че сте грамотен шахматист, ще се убедите как "машините" предлагат безумни от позиционна гл.т. продължения и то без да има конкретна тактика, която да оправдае подобен род замисъл. Веднъж дори се смях със сълзи, когато една от гореспоменатите програми ми предложи следното. Играл съм староиндийски тип позиция, като съм бутнал f4, g5, h5... и се готвя за g4. Белият се е наредил f3, g2, h3, а анализторът упорито ми препоръчва с черните да играя h4! Е, ако това не е безумие...
Пробвайте, играйте кореспондентен шах и ще видите как, след като натрупате определен опит, ще стигнете сами до изводите до колко и в какви позиции "машините" са ви полезни.
Продължавам със съветите. Ежедневно, дори и когато не сте на турнир и имате много време за преценка и размишления, ще бъдете постоянно изправени пред съдбоносен избор. Пред важни решения. Защото, ако при практическия шах факторът "време" е решаващ, то при кореспондентния не е така. След примерно 10-дневен сериозен човешки и машинен замисъл, всеки ваш съмнителен план много бързо ще бъде опроверган. Друг положителен ефект. Ако изиграете добре една партия в даден вариант, то вие ще можете да използвате анализа, когато играете практически шах. Това ще ви вдъхне увереност, самочувствие и спестено време.
Повярвайте ми, кореспондентният шах промени начина ми на живот. Сега всяка сутрин проверявам пощата си или отивам на сървъра, където играя с мисълта, че имам отговор от 4-ма, 5-ма мои съперници. Тръпката и удоволствието са невероятни!
Темата е толкова дълга, че ако се увлека мога да напиша цяло списание! Но, вместо заключение ще си позволя само няколко изречения. Нещо като финални съвети. Та така, не си мислете, че кореспондентният шах е място, където си "мерим" машините. Не е така. Ако някой има интерес, ще му пратя мои партии, в които 2-3 чисто човешки хода побеждават "машината" на противника. Ако играете кореспондентен шах ще се срещнете с хора, които сляпо вярват на анализаторските модули. Ще има обаче и такива, които играят в повечето случай чисто човешки ходове. Тоест, ще срещнете разнообразни противници, които ще се отличават със своя стил и маниер на игра. Нима това не е така и в практическия шах? Често ще се случва да се чудите, защо "машината" не вижда чисто човешкия, естествен ход, който вие бихте изиграли на минутата. Е, в повечето случаи Рибката ще ви опровергава, но ще има и ситуации, когато вие ще я оборите!
Така че моят съвет към младите шахматистие е следният: Играйте кореспондентен шах. Нека това стане част от вашата тренировка по пътя към усъвършенстването ви в практическия шах. Съберете отбор от ваши връстници и приятели. Включете се в следващото отборно първенство по кореспондентен шах и ще видите колко интересно, различно и специфично е.
Успех и дано съветите ми успеят да спечелят млади съмишленици за кореспондентния шах! Заключението ми май се получи доста дълго...



Тагове:   шах,   младите,   метод,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vinaver
Категория: Спорт
Прочетен: 19706
Постинги: 10
Коментари: 0
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930