Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2010 13:13 - Критерии от време "оно" убиват шуменския спорт
Автор: vinaver Категория: Спорт   
Прочетен: 391 Коментари: 0 Гласове:
0



Броят картотекирани състезатели пред Общината тежи повече от купи и медали, когато дойде време "да се реже баницата".

Преди няколко години на комисия по спорта възникна следната комична ситуация: Господата от конния спорт искаха конят им да се картотекира като отделен състезател. Тогава представителят на шахматния клуб отговори на тези желания със следната фраза: "Ами като трябва да си картотекираме и конете, ние имаме много!".

Забавно, нали? Ситуацията в шуменския спорт обаче не е никак забавна. Бази в окаяно състояние, клубове тънещи в безпаричие и почти никакви сериозни резултати на международната сцена.

180 хиляди лева е сумата, която Община Шумен отпуска за подпомагане на спортните клубове. Разбира се, сумата е абсолютно недостатъчна, при положение, че се разпределя между над 25 клуба. Въпреки всичко, тези средства са жизнено важни и представляват основна част от бюджета на повечето спортни организации в града. Възниква обаче големия проблем, свързан с подялбата им. Шестте критерии, по които сумата се разпределя, са доста необмислени, някой се препокриват, не дават реална оценка за работата на клубовете, абе с две думи не са добри.

Защо? Първо, според изисканията на Общината, най-малко точки в създадената система за точкуване се дават за състезателите, представили града и България на Балкански, Европейски и Световни първенства. Критерият, по-който клубовете получават най-сериозни средства е брой картотекирани състезатели или казано грубо, но отговарящо на истината "масовка". "Масовката" е присъщо явление за едно друго време, което изпратихме преди 20 години. Тогава на мода бяха лозунги от рода "Масов спорт – силна, здрава, работоспособна нация!". В условия на капитализъм пари се наливат там, където има резултат – закон. Разбира се, клубовете отдавна са надушили "далаверата" с картотеките и записват куцо, кьораво и сакато. По предоставените от клубовете данни, над 1200 души (предимно в детска и юношеска възраст) са участвали в турнири от държавния календар на отделните федерация. Тази цифра, разбира се, може да ни даде поводи само за насмешка и ирония. Защо тогава от такава масовост не излиза качество? Къде са ни представителите на Европейски и Световни? Защо след като тази статистика е толкова цветуща, все повече деца пушат, стоят из кафенетата, пред компютрите и т.н. Сега ще ви обясня какво става. Общината подпомага клубовете, чиито картотекирани състезатели са участвали в държавните първенства. Подчертавам участвали. Какво се случва обаче при отборните спортове, които обикновено дават информация, че имат малко над или под 100! състезатели във всички възрасти. Ако обаче в една възраст на даден отборен спорт един тим примерно до 14 години се състои от 22 играчи, в дадена среща участват 11, най-много 14. Ами останалите? Оказва се, че клубовете получават средства за състезатели, които никога не са влизали в игра. Друго. Не може критериите за индивидуалните и отборните спортове да бъдат едни и същи. Винаги ощетени са индивидуалните, тъй като броя на състезателите им е пъти по-малък от тези на клубовете, практикуващи отборни спортове. Критерий 2 за подпомагане дейността на клубовете гласи: "Спортисти и отбори – завоювали медали от държавни първенства през предходната година". Като изключим, че е абсурдно по този критерий да се дават по-малко точки отколкото по графата "масовост", възниква и друг проблем. Някой федерации позволяват един състезател да се състезава във всички възрасти. Ами ако едно момче на 12 години е шампион на България във възрастите 12, 14, 16, 18 и 20 години? Тогава излиза, че четири от петте му титли не носят никакви дивиденти за клуба му. Защо?

Следващ проблем. Зоналните първенства на някой клбове не се взимат предвид при разпределението на субсидията. Защо? Тук работата става малко "за едни може, за други не". Аз бих задал въпроса "Защо тогава някой клубове, които играят само зонови турнири получават финансиране?". Отговорът, разбира се, е "ами те не играят никъде другаде". А нима заради този факт трябва да страдат останалите, които са сред елита на страната? Недоразуменията продължават с факта, че средствата се разпределят от специална комисия, в която влизат представители на клубовете. Е няма как да има разбирателство и обективност, след като всеки дърпа чергата към себе си. Голяма част от клубовете, да не кажа почти всички, не предават своите документи (финансов отчет, спортен отчет и т.н.) в срок, но въпреки това с тях години наред се правят компромиси на принципа "да не обидим някого". Да не говорим, че никой не проверява дали данните, предоставени от клубовете на общината (класирания, ранг на турнирите и най вече картотекирани състезатели, участвали в държавни първенства) отговаря на истината. Извинявам се, но думи от рода на "това ще отнеме много време" въобще не са аргумент.

Всички тези неща, за които имам за цел да ви разкажа в този текст се знаят от една шепа хора, всеки лобира за собствения си интерес и гледа да прецака другия. И затова стигаме до абсурдната ситуация клуб, спечелил примерно 20 медала от държавни първенства и турнири за Купа България да взима по-малко пари от Общината, от друг клуб, който не играе нито в "А", нито в "Б" група на спортната си федерация. И това става най-вече заради пъти по-големия брой картотекирани състезатели, които клуба със значително по-ниските постижения има. Тъжната истина е, че имаме критерии, които поставят количеството преди качеството. Критерии, които не стимулират и малкото клубове, които искат да работят за високо спортно майсторство и да създават шампиони. Общината не финансира състезатели от националните отбори, участници на Международни турнири. Или поне така е записано. Да обаче как да кажеш на едно 10 годишно дете, че няма да ходи на световно, защото няма пари. Как да му кажеш, че няколко години е тренирало напразно...



Тагове:   спорт,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vinaver
Категория: Спорт
Прочетен: 19684
Постинги: 10
Коментари: 0
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031